Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej

Home / Desery / Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej
Spread the love

Święta tuż, tuż. Jakie słodkie danie kojarzy mi się najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia? Pierniczki!! Dzisiaj moja, bezglutenowa wersja pierniczków.


W moim domu nie przykłada się dużej wagi do słodkich dań. Po prostu nie jemy ich zbyt wiele, więc zazwyczaj nie pieczemy żadnych ciast. Problem jest taki, że trzeba zjeść całą brytfankę. Zazwyczaj dostajemy od babci jakiś kawałek i to nam wystarcza. Od jakiegoś czasu staram się jednak przygotować jedną opcję słodkiego deseru w wersji „odchudzonej”. Przyznaję, że mam czasem smak na coś słodkiego. Wolę mieć więc pod ręką coś, po czym nie będę miała wyrzutów sumienia spowodowanych spożywaniem składników, których nie jem na co dzień. Tym razem wymyśliłam, że chciałabym spróbować pierniczków.

Dlaczego pierniczki?

Są małe- możemy zjeść małą porcję.

Są piękne- mogą być świąteczną ozdobą.

Cudnie pachną- tworzą świąteczny klimat w domu.

Oczywiście w wersji bezglutenowej i bez cukru. Ciekawa byłam, co wyjdzie z tego eksperymentu. Przyznam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Będę musiała schować je, aby dotrwały do świąt.

Składniki:

  • 300 gram mąki gryczanej
  • 70 gram masła
  • 1 jajko
  • 5-7 łyżek kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki stewii
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej (u mnie podlaska przyprawa do kawy)
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pisaki do zdobienia

Jeśli lubisz słodkie pierniki, proponuję dodać odrobinę więcej stewii i miodu- ta wersja nie jest bardzo słodka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sito.
  2. Dodać jajko, kefir, stewię, miód, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną. Proponuję najpierw dodać 5 łyżek kefiru, a jeśli będzie za mało, dodać aż konsystencja ciasta będzie plastyczna.
  3. Zagnieść składniki na gładkie ciasto. Uzyskana konsystencja powinna przypominać modelinę. Dość twarde, ale plastyczne.
  4. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić na minimum 30 minut do lodówki.
  5. Po schłodzeniu ciasto partiami rozwałkować na blacie podsypanym mąką gryczaną na placek grubości ok. 3-5 mm i wykrajać foremkami pierniczki.
  6. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po ostudzeniu pierniczki ozdobić.
  8. Pierniczki smakują dobrze zarówno świeże jak i po kilku dniach.

 

W przepisie zaproponowałam użycie przyprawy korzennej podlaskiej do kawy. Przyprawy te dostępne są m.in. w sieci Rossmann. W skład przyprawy wchodzi cynamon, kardamon, imbir, kuklik, goździki. Bez dodatku cukru!

 20161210_140550
 20161210_141311
 20161210_160442
 20161211_152221