Fit pączki z piekarnika na Tłusty Czwartek

Home / Uncategorized / Fit pączki z piekarnika na Tłusty Czwartek
Spread the love

Przepisów na Fit pączki jest w sieci wiele. To dobrze, że mamy różne pomysły na to, co upiec w Tłusty Czwartek. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który wypróbowałam i zmodyfikowałam pod siebie. Pracy nie ma dużo do tego stopnia, że rozważam wypróbowanie wersji z inną mąką w przyszłym tygodniu.


W zeszłym roku nie zjadłam ani jednego pączka. I było mi z tym bardzo dobrze. Ale w tym roku się nie odchudzam i pomimo tego, że uważam na to co jem planowałam zjeść normalnego pączka z okazji Tłustego Czwartku. Mój świat się nie zawali jak zjem tego pączka. Oczywiście z takimi okazjami trzeba uważać. Najlepiej byłoby wziąć pod uwagę to, że wpadają nam dodatkowe kalorie i zjeść tego dnia i dzień wcześniej trochę mniej niż zwykle. Od okazji do okazji, łatwo może nam przybyć kilka kilogramów w skali roku.

Jeśli jednak się kontrolujecie- śmiało. Życzę smacznego. Ale jest też alternatywa! Przepisów na zdrowsze wersje pączków jest obecnie masa. Na prawdę jest w czym wybierać. Mamy pączki twarogowe, z mąki migdałowej na diecie ketogennej czy z batatów. Ja postanowiłam zrobić wersję najbardziej zbliżoną do oryginału.

Plusem tego przepisu jest to, że nie smażymy pączków w głębokim tłuszczu. Nie używamy tony cukru (to najgorsza kombinacja- morze tłuszczu i tona cukru). Zamiast oczyszczonej mąki pszennej użyłam mąki razowej. Nie jest to wersja odchudzająca, ale na pewno zdrowsza. I do tego nie są trudne w przygotowaniu a ich rozmiar ułatwia dawkowanie przyjemności!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej razowej (proponuję wypróbowanie tradycyjnej mąki pszennej dla lżejszej wersji pączków)
  • 100 ml mleka
  • 25g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • łyżka erytrolu
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka miękkiego masła
  • 7 łyżek cukru pudru (można zmielić ksylitol lub erytrol)
  • pół cytryny
  • konfitura truskawkowa

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn: do podgrzanego (ale nie gorącego) mleka dodaj drożdże, miód, łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodaj całą mąkę, jajko, żółtko, szczyptę soli, erytrol, miękkie masło. Ciasto wyrabiaj aż zrobi się plastyczne. Powinno mieć konsystencję dobrze wyrobionej plasteliny i ładnie odchodzić od ręki.  Konsystencję możesz kontrolować dodając mąkę lub mleko. Do ciasta możesz dodać aromat waniliowy.
  3. Tak przygotowane ciasto odstaw na 45-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryj ściereczką.
  4. Po wyrośnięciu zagnieć delikatnie ciasto i zacznij robić małe pączki- wykrawaj z ciasta małe placki, nałóż na środek łyżeczkę konfitury i zaklej całość formując kuleczkę. Można delikatnie przysypać je mąką w miejscu klejenia oraz układać na desce do wyrośnięcia sklejeniem do dołu.
  5. Uformowane pączki odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  6. Piec w piekarniku 160 stopni przez ok. 30-40 minut do czasu aż włożony w środek patyczek będzie czysty. Pączki możesz posmarować białkiem.
  7. W trakcie pieczenia pączków przygotuj lukier. Ja przygotowałam go z klasycznego cukru pudru ale można go zrobić ze zmielonego ksylitolu lub erytrolu. Szkoda mi było mojego erytrolu, więc zrobiłam z cukru pudru: 7 łyżek cukru pudru z sokiem z połowy cytryny i startą skórką pomarańczy. Całość wymieszać i polewać lukrem lekko ostudzone pączki.

Makro 15 sztuk/ 1 sztuka moich pączków z lukrem:

kcal: 1500/ 13

białko: 38,5 gr/  2,89

węglowodany: 227,80 gr/ 15,80

Tłuszcz: 48,80 gr/3,25

Makro 1 tradycyjnego pączka:

kcal: 292

białko: 5,3

węglowodany: 43,5

tłuszcz: 10,9

 

Oczywiście pączki z tego przepisu są mniejsze,więc nie jest to porównanie 1:1. Niestety nie zważyłam ile waży jeden pączek, na oko są o połowę mniejsze. A to, że możemy zjeść mniejszą porcję jedząc jednego pączka też jest plusem.

Nie każdy zachwyci się takim pączkiem. Nie oczekujmy, że pączek pieczony w piekarniku z innych składników będzie miał smak jak tradycyjne pączki z mąki pszennej z cukrem i smażone na głębokim smalcu. Jednak wszystkim pączki smakowały a kilka osób było zachwyconych tym, że mogą zjeść pączka, który nie jest tak słodki i nie powoduje wyrzutów sumienia.

Comments(0)

Leave a Comment