Jaglane kopytka

Home / Obiady / Jaglane kopytka
Spread the love

Masz ochotę na kopytka a nie masz ziemniaków? Nic straconego! Mam dla Ciebie przepis na proste, jaglane kluseczki ala kopytka.


Kopytka były jedną z moich zachcianek ciążowych. Tak bardzo, bardzo miałam ochotę na kopytka… Okazało się, że moje ziemniaki zapuściły korzenie a w upale nie chciało mi się iść do sklepu. Życie… Ale nie poddałam się, w końcu zachcianka to zachcianka. Jeśli byłaś w ciąży to wiesz co mam na myśli…Przypomniało mi się, że kiedyś robiłam kopytka z kaszy jaglanej. Próbowałam kiedyś też kopytek z batata- polecam ale są już bardziej charakterystyczne. Postanowiłam więc powtórzyć próbę z kopytkami jaglanymi. Wyszły obłędne, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem.

SKŁADNIKI:

2 woreczki kaszy jaglanej (200 gr)

0,5 szklanka mąki ryżowej

0,5 szklanki semoliny

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 opakowanie serka wiejskiego

* w zależności od tego jakie mąki macie w domu semolinę można zastąpić mąką ryżową (dajecie wtedy szklankę mąki ryżowej), mąką jaglaną lub tradycyjną mąką pszenną

** z podanych proporcji wychodzi ok. 50 kopytek, w naszym przypadku to było 5 porcji 🙂

  1. Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić.
  2. Kaszę zblendować z serkiem wiejskim. Ze względu na to, że jem kopytka i na słodko i na słono nie przyprawiałam ich.
  3.  Do kaszy dodać mąki i zagnieść ciasto. Z części ciasta uformować wałek, delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie.
  4. Kopytka wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 2 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedzić.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Na zdjęciu moja propozycja podania- smażony kurczak, czerwona cebula, czerwona papryka, pomidory w puszce zabielone jogurtem naturalnym.

Świetnie smakują również na słodko oraz odsmażane.

Mniam 😀

 kopytka przod
 kopytka z sosem gora

Comments(0)

Leave a Comment