Proteinowe ciasteczka i batony

Home / Desery / Proteinowe ciasteczka i batony
Spread the love

Jest wiele okazji, kiedy potrzebujemy zdrowej, sycącej przekąski. W szkole, w pracy, na wycieczce, po treningu, do porannej kawy czy tak jak u mnie na szlaku w górach. Dla urozmaicenia przygotowałam cztery różne rodzaje ciastek i batoników.


Wielkim plusem tych przekąsek jest to, że są ekspresowe w przygotowaniu. Ich przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut (nie licząc czasu w piekarniku czy lodówce). Ciasteczka możesz przygotować nawet na szybko, jeśli zadzwoni Twoja koleżanka, że za pół godziny wpadnie na kawę. Do tego mogą być przechowywane poza lodówką i bez problemu możemy zrobić zapas na kilka dni.

Oczywiście smaki odżywki białkowej mogą być inne, ja akurat byłam po świeżej dostawie różnych smaków więc mogłam kombinować. Przyznaję jednak, że połączenia wyszły idealne 😀

Kokosowe ciasteczka

  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki kokosowej odżywki białkowej
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki wymieszać.  Mąka kokosowa jest bardzo sypka, więc ciasto słabo się klei ale to tylko pozory. Dzięki temu ciastka są bardzo kruche. Z podanej ilości wyszło mi ok. 5 ciastek. Należy uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (grzanie góra-dół).

Ciasteczka owsiane

  1. 100 gram zmielonych płatków owsianych
  2. 50 gram odżywki białkowej o smaku apple pie
  3. 150 gram mleczka kokosowego (gęstego)
  4. 20 gram wiórków kokosowych
  5. 5 gram oleju kokosowego
  6. Gorzka czekolada  80% kakao (ok. 1/4 tabliczki)

Wszystkie składniki poza czekoladą wymieszać ze sobą. Jak wyżej, „ciasto” jest dość sypkie, ale bez problemu po wymieszaniu da się formować z niego ciastka. Układamy uformowane ciastka na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na ok. 10-15 minut.

W trakcie pieczenia ciasta rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej- do gotującej w rondelku wody wstawiamy  pustą miseczkę i wrzucamy do niej czekoladę i cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia się czekolady.

Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika polewamy je czekoladą za pomocą łyżeczki.

*Po zjedzeniu ciastek stwierdzam, że pasowało by dodać do nich rodzynki.

Batony czekoladowe

  • 50 gram płatków owsianych
  • 100 gram waniliowej odżywki
  • Bakalie- u mnie mieszanka garść żurawiny, garść mieszanki studenckiej, garść pokruszonych orzechów włoskich
  • Łyżka dżemu- domowego lub słodzonego sokiem jabłkowym
  • Łyżka tahini (można zastąpić masłem orzechowym, ale tahini jest zdrowsze)
  • 25 gram wiórków kokosowych.
  • 60 gram gorzkiej czekolady 80%
  • 50 gram mleka
  1. Płatki owsiane, odżywkę białkową i bakalie mieszamy.
  2. Do rozpuszczonej w kąpieli wodnej (patrz wyżej) czekolady dodajemy mleko, tahini i dżem.
  3. Mokrą masę mieszamy z suchymi składnikami.
  4. Po wymieszaniu przekładamy masę na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy aż powstanie prostokątny placek.
  5.  Wstawiam na noc do lodówki.
  6. Po ochłodzeniu kroimy masę w prostokąty, aby powstały batony. Każdy baton obtaczamy w wiórkach kokosowych. Batony są lepkie, więc obtoczenie ich w czymś ułatwia jedzenie i przechowywanie.

Te batony najszybciej się popsuły, ale wytrzymały bez lodówki ok. 6 dni.

Batony owsiane

  • 150 gram moreli
  • 2 banany
  • 250 gram płatków owsianych górskich
  • 100 gram mieszanki orzechów (u mnie orzechy włoskie i mieszanka studencka)
  • 50 gr żurawiny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  1. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Najłatwiej włożyć je do woreczka i potłuc tłuczkiem do mięsa.
  2. Jeśli masz mokre morele to nie musisz ich specjalnie przygotowywać. Jeśli masz suche to zalej je wrzątkiem, a następnie gotuj 5 minut.
  3. Zblenduj morele, banany i ok. 50 ml wody.
  4. Wymieszaj masę morelowo-bananową z płatkami owsianymi i bakaliami.
  5. Wyłóż masę na blachę z papierem do pieczenia. Ugnieć porządnie i wyrównaj boki.
  6. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (góra/dół).
  7. Po ostudzeniu masy pokrój w prostokąty.

Batony w trakcie przygotowania