Jak spędzać mniej czasu w kuchni

Home / Odżywianie / Jak spędzać mniej czasu w kuchni
Spread the love

Nikt chyba nie narzeka na nadmiar czasu. Częstym powodem porzucenia diety jest brak czasu na gotowanie. Zawsze podkreślam, że ekonomia pracy jest dla mnie ważna. Dzisiaj podzielę się z Wami moimi wskazówkami w tym zakresie.


Kiedyś wydawało mi się, że takie sprawne działanie w kuchni to sprawa oczywista.  Jednak porównując mój czas spędzony w kuchni z innymi okazywało się, że idzie mi całkiem nieźle.  Nie jest to może rekord Guinnessa, ale ja jestem dumna z tego, jak małym nakładem czasu udaje mi się oszczędzić cenny czas.
Przejdźmy więc do rzeczy…

1. Planuj

Niby planowanie samo w sobie zajmuje czas.  Jednak oszczędza nam go później.  Jeśli zaplanujesz posiłki i zakupy, nie będziesz marnować czasu na szukanie inspiracji i przepisów czy robienie dodatkowych zakupów.

2. Rób kilka rzeczy jednocześnie.

Myślę, że to jest klucz do szybkości w kuchni. W zależności od swojego stopnia zaawansowania w gotowaniu,  ilość rzeczy, które możesz przygotowywać jednocześnie wzrasta. Ja zazwyczaj przygotowuje kolacje oraz 3 posiłki na następny dzień w tym samym czasie. Nie bez powodu kuchenka ma 4 palniki. Na jednym palniku gotuje się kasza, na drugim smaży się kurczak, a przygotowując sałatkę doglądam sosu.

3. Gotuj kilka rzeczy w jednym garnku

To rozwinięcie pkt. 2. W jednym garnku zdarza mi się gotować dwa różne woreczki z kaszą albo kasze i jajka na twardo. Świetnie sprawdzają się też garnki do gotowania na parze. Gotując w garnku ryż i jajka na wyższych piętrach możesz parować warzywa.

4. Przygotuj wcześniej półprodukty.

W restauracjach przed otwarciem przygotowuje się wszystkie niezbędne elementy potraw, które można przygotować wcześniej. Krojenie zajmuje trochę czasu. Skoro już kroisz warzywa możesz przygotować więcej porcji i część już pokrojoną odłożyć do lodówki.  Możesz to wykorzystać do sałatki czy o omleta przyspieszając pracę. Nie musi to być wersja surowa. Nawet przygotowując omleta przysmażam większą porcję cebuli i pieczarek po to, żeby część odłożyć na następny dzień lub np. do obiadu.

5. Mroź i używaj gotowych mrożonek.

Mrozić możemy różne rzeczy. W kwestii oszczędzania czasu w kuchni w pierwszej kolejności mam na myśli mrożenie części posiłku.  Zrobisz więcej obiadu czy sosu- zamróź.  To będzie idealne rozwiązanie na tzw. czarną godzinę, gdy nie będziesz miała czasu gotować.  Ja mrożę też wywar, który powstaje z pieczenia mięsa.  Jest później świetną bazą do sosu. Mrożone warzywa i owoce oszczędza Ci czasu potrzebnego do ich przygotowania- są już obrane i pokrojone. Oczywiście w sezonie lepiej sięgać po świeże. Jednak paczka mrożonych warzyw zawsze leży w mojej lodówce na wypadek gdyby skończył się zapas świeżych albo jakbym miała lenia.

6. Przygotuj takie same posiłki dla całej rodziny.

Gotowanie innych dań dla dziecka i męża to strata Twojego czasu. Zwłaszcza skoro Ty odzywasz się zdrowo. Dlaczego, więc Twoja rodzina ma odżywiać się gorzej? W końcu chcesz dla nich jak najlepiej.  Jeśli mąż wybrzydza i odmawia spożywania „Twojego” jedzenia zawsze może gotować sobie sam.

7. Przygotuj to samego na kilka dni.

To jest opcja dla osób, które mają ekstremalnie mało czasu i nie przeszkadza im jedzenie tego samego. Ja bardzo często gotuje dwa z czterech posiłków na dwa dni, czyli w sumie 4 porcje dla jednej osoby. To taki kompromis, bo jednak lubię urozmaicenie. Znam jednak osoby, które gotują w weekend na cały tydzień. Dlaczego nie?

8. Piecz kilka rzeczy jednocześnie.

Piekarnik dość długo się nagrzewa pobierając przy tym na prawdę dużo energii. Nie bez powodu ma dwie półki! Zazwyczaj piekę dwie pieczenie na jedynym ogniu- prawie dosłownie. Jeśli piekę mięso w naczyniu żaroodpornym dorzucam do tego zazwyczaj warzywa a nawet słodkie muffinki czy fit ciasto fasolowe.

9. Używaj kuchennego urządzenia wielofunkcyjnego.

U mnie dokładnej jest to Monsieur Couisine z Lidla. Marzyłam o zakupie Thermomixa, jednak ze względu na wysoką cenę odłożyłam decyzję o zakupie. Na szczęście pojawiły się konkurencyjne produkty, m.in. ten sprzedawany w Lidlu, który ma bardzo dobre opinie.
Ten punkt powinien być na samym początku, jednak nie chciałam zaczynać od tak kosztownych rozwiązań. Jest to urządzenie kuchenne, w którym możesz siekać, mieszać, ubijać, smażyć i gotować.  W dodatku robi to błyskawicznie. Dla mnie ogromnym atutem jest to, że nie trzeba go przytrzymywać.  Ustawiasz według potrzeb a wszystko robi się samo. A Ty w tym czasie możesz robić coś innego czyli możesz robić więcej rzeczy na raz.

10. Używaj krajalnicy do jajek i jabłka…

…i innych prostych przyrządów kuchennych. Pozwolą Ci zaoszczędzić kilka minut i trochę nerwów. Zazwyczaj pozwalają też osiągnąć bardziej estetyczny wygląd przygotowywanych potraw. Krajalnicy do jajek używam też do krojenia jajek w kostkę. Trzeba w tym celu użyć krajalnicy w różnych płaszczyznach. To dla mnie najprostszy sposób na osiągnięcie równej kostki z jajka. Przyznam, że krajalnica do jabłka jest moim nowym „odkryciem”. Dostałam ją kiedyś w ramach Dni Zdrowia w pracy i leżała przez rok w szufladzie. Aż postanowiłam ją wypróbować w związku z tym, że piję ostatnio dużo soków i zużywam przy tym sporo jabłek. Żeby pokroić jabłko w ósemki bez pestek musisz najpierw przekroić je na pół. Po przekrojeniu jeszcze raz na pół, wykroić gniazda nasienne i przekroić na jeszcze mniejsze kawałki. A przy pomocy krajalnicy robisz to jednym ruchem. Może Ci się to wydawać banalne. Nie mówię, że jest to niezbędny gadżet. Ale uważam, że to użycie różnych drobnych tricków pozwala na przyspieszenie  pracy w kuchni.

11. Ugotuj wodę w czajniku…

… gdy chcesz ugotować coś w garnku. Nawet gotując pod przykryciem woda w garnku nie gotuje się tak szybko jak w czajniku. Czasem do pasji doprowadzało mnie czekanie aż woda w garnku zacznie wrzeć. A to rozwiązanie jest takie proste. Gotujesz w wodę w czajniku a po zagotowaniu przelewasz do garnka i gotujesz to co chciałaś ugotować.
To na pewno nie wszystko, ale to sposoby, które jako pierwsze przyszły mi do głowy. Będę teraz świadomie obserwować swoje poczynania w kuchni. Jak zanotuję inne rozwiązania to pojawi się uzupełnienie tego posta.

12. Wybieraj proste potrawy.

Wykwintne dania są dobre na specjalne okazje. Na co dzień gotuję bardzo proste rzeczy. Dlatego na blogu jest tak mało przepisów, ale te które znajdziesz na blogu na pewno są proste. A w moich jadłospisach  (odc. 1 tutaj) znajdziesz masę pomysłów na proste posiłki.

13. Zrób porządek w kuchni.

Dobra organizacja miejsca pracy to podstawa. Musisz mieć przygotowany wolny blat roboczy. Dodatkowo zorganizuj kuchnię tak, aby mieć w zasięgu ręki najczęściej używane przedmioty. Jeśli nie masz dobrze poukładanych przypraw, noży, naczyń itp. może warto przeorganizować swoją kuchnię.

Comments(1)

  • Paula
    7 lutego 2017, 21:27  Odpowiedz

    Takie urządzenia są super. Chociaż ja bym chyba wolała wolnowar. Na razie mam jednak bana na zakupy sprzętu do kuchni, bo już nie ma miejsca.

Leave a Comment