Wilczy jadłospis odc. 10

Home / Jadłospisy / Wilczy jadłospis odc. 10
Spread the love

 Jadłospis

Cierpisz na monotonnie w kuchni? Brakuje Ci pomysłów na śniadania lub kolacje? To ucieszysz się, że regularna seria z jadłospisami powraca!


W jadłospisach, które wrzucam pokazuję Wam całą prawdę- to nie są wymyślone jadłospisy, które stworzyła jakaś babka myśląc, że będzie może będzie ok. To prawdziwe jadłospisy kobiety, która pracuje, zajmuje się domem i poszerza swoją wiedzę o diecie i wprowadza ją w życie. Biorę pod uwagę wydatki na jedzenie oraz to, żeby jedzenie się nie marnowało. Aktualnie współpracuję z dietetyczką, bo potrzebowałam kogoś kto spojrzy z boku na moje jedzenie i powiąże reakcje jelitowe z konkretnymi produktami co pozwoli mi wyeliminować problematyczne produkty.

Po okresie luzu i nieliczenia wróciłam do bardziej kontrolowanej diety. Nie wpisuję codziennie tego co zjadłam do kalkulatora kalorii, bo mam już ułożoną rozpiskę. Ze względu na to, że lubię mieć trochę swobody zdecydowałam, że chcę dostać tylko listę produktów  na dany dzień a sama będę układać jadłospis na ich podstawie. Bardzo odpowiada mi taka opcja. Sama chciałam stworzyć sobie takie szablony, żeby nie kombinować codziennie z układaniem jadłospisu. Daje mi to więcej spokoju- nie muszę kombinować, żeby makro się zgadzało. Teraz tylko muszę kombinować jak połączyć ze sobą składniki.

Przez okres nieliczenia, czyli dwa miesiące przerwy, udało mi się nie przytyć. Mam już dość dobre wyczucie dt. tego jak jeść. Dla osób, które nie mają konkretnych celów sylwetkowych, tylko chcą utrzymać figurę nieliczenie może być dobrym rozwiązaniem. Wprowadzenie zdrowych nawyków i kontrola jakości jedzenia wystarczą. Jednak w przypadku konkretnych celów, tj. redukcja tkanki tłuszczowej czy budowa tkanki mięśniowej, uważam że liczenie kalorii i makro jest konieczne.

Wracając do diety. Moim celem jest obecnie rekompozycja sylwetki. Pomimo tego, że mam jeszcze trochę zbędnego tłuszczyku nie planuję na razie redukcji ze względu na plany związane z powiększaniem rodziny. Uspokojenie jelit jest teraz głównym celem diety. Trening jest ułożony na wzrost siły, więc mam nadzieję na dobudowanie jakiś mięśni.

Co może niektórych zdziwić, w diecie pojawiają się produkty glutenowe. Dodatkowo codziennie mam porcję nabiału i odżywki białkowej. Duża różnorodność. Jadłospis ułożony jest na ok. 2000 kcal, z rozróżnieniem na dni treningowe i nietreningowe. Nabiał wprowadzony jest aby zapewnić odpowiednią podaż wapnia w diecie. Testujemy w ten sposób teorie dt. wpływu podaży dużej ilości białka oraz wapnia na rekompozycję sylwetki. Na bieżąco nanosimy małe zmiany, więc możecie spodziewać się nowych produktów.

Ostatnio królują u mnie sałatki. Zauważyłam, że dzięki temu mniej czasu spędzam w kuchni. Nie podaję przepisów, bo to po prostu podane w danym posiłku składniki wymieszane razem. W zależności od połączenia powstają ciągle nowe smaki- mały nakład pracy a ciągle coś nowego i smacznego. Dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią nudy w diecie!

Dla ułatwienia przygotowałam również listę zakupów– dla dwóch osób na tydzień. Lista przygotowana jest dla obu tygodni. Jeśli wykorzystasz oba, to część produktów z drugiego tygodnia będziesz mogła wykreślić, bo starczają na dłużej niż tydzień. Wystarczy wydrukować, zabrać ze sobą na zakupy i na pewno nic nie zabraknie!

Ryż z buraczkami, wpc i malinami

  1. 50 gram ryżu
  2. 150 gram ugotowanego buraka
  3. 25 gram odżywki białkowej, np. wanilia
  4. 200 gram malin

Ugotowany ryż zmiksować z burakiem i odżywką. Dodać maliny i gotować razem ok. 5 minut

Frittata ze szpinakiem dla dwóch osób

  1. 5 jajek
  2. opakowanie szpinaku
  3. 200 gr pieczarek
  4. 20 gram mąki pszennej razowej
  5. kulka mozarelli
  6. 1 cebula czerwona
  • rozmrozić i odsączyć szpinak
  • podsmażyć pieczarki
  • wymieszać pieczarki, szpinak i jajka (można w mikserze)
  • masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  • po 5 minutach na frittatę wyłożyć cebulę i startą mozarellę
  • piec jeszcze 15 minut do całkowitego ścięcia masy

Jadłospis odc 10 można łatwo dopasować do swoich potrzeb żonglując ilościami składników dań. Jadłospis dostępny jest również w wersji pliku do pobrania- tutaj, który można wydrukować lub edytować i tworzyć swoje wersje. Nowością jest lista zakupów dopasowana do jadłospisów, którą również możesz pobrać- tutaj.   Poprzednie jadłospisy znajdziesz w zakładce Jadłospisy

Moje obecne założenia:

  • unikam produktów, które źle na mnie działają, ale nie eliminuję ich całkowicie
  • bilans zerowy=rekompozycja
  • rotacja węglowodanami

Jeśli podoba Ci się opis jakiegoś dania i ciekawi Cię jak je przygotować- zostaw komentarz, a opiszę lub stworzę wpis z przepisem.

Zapraszam też do obserwowania mojego Instagrama- wrzucam tam na bieżąco inspiracje posiłków oraz filmiki z treningów.

Dania z jadłospisu

 20161011_212646
 20161012_211355
 20161013_214113
 20161016_121130
 20161015_160816
 20161015_133204

Comments(0)

Leave a Comment