Wilczy jadłospis odc. 11

Home / Jadłospisy / Wilczy jadłospis odc. 11
Spread the love

Fit menu – Jadłospis odc. 11

Masz problem z ułożeniem dietetycznego, zdrowego jadłospisu? Możesz skopiować moją propozycję lub dostosować menu pod swoje potrzeby.


W tym tygodniu wpis będzie bardzo krótki, bo nic specjalnego w sprawie diety się nie działo. Ładnie trzymam się założeń. Produkty minimalnie się zmieniają, na podstawie obserwacji objawów. Generalnie sytuacja jelitowa powoli się uspokaja, ale cały czas są dni, kiedy coś się dzieje. Klucz to zachować spokój, obserwować i robić szczegółowe notatki.

W formie krótkich przepisów przedstawiłam hity ostatnich dwóch tygodni- dania, które wyszły pyszne. Przepisów na sałatki nie wpisuję, bo jest w nich tylko to co wymieniam w danym posiłku. Jednak wiele tych sałatek bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. W okresie jesiennym wersje na ciepło szczególnie przypadły mi do gustu. I do tego ten ciągnący się ser… Pycha.

Fit nutella

Taką fit nutellę można wykorzystać na wiele sposobów: do placków, naleśników, kaszy, makaronu, owsianki itp.

Podstawowy przepis (taki krem jest na zdjęciu obok) to:

1 banan

1 awokado

20 gram kakao

Całość zblendować na jednolitą masę. Awokado musi być już odpowiednio dojrzałe. Do masy można dodać białko w proszku- poprawi się makro i masa będzie bardziej gęsta. Zamiast białka można wykorzystać ciecierzycę. Nie czuć jej smaku, masa jest gęsta i zawiera dużo białka roślinnego.

Najprostsza golonka z indyka

Przepis można wykorzystać również do przygotowania golonki wieprzowej.

  1. Przygotować marynatę- oliwa z oliwek, 3 ząbki czosnku, papryka, ziele angielskie, liść laurowy, sól
  2. Indyka zamarynować w marynacie przez całą noc.
  3. Indyka wyjąć z lodówki pół godziny przed przygotowywaniem.
  4. Obsmażyć go z każdej strony aż się zarumieni.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i polać marynatą.
  6. Po godzinie zdjąć przykrycie i zmienić ustawienie piekarnika na termoobieg+ opiekanie. Piec jeszcze 40 minut.

Golonka najlepiej smakuje na świeżo.

Pieczeń z dzika

Zdaję sobie sprawę z tego, że dzik nie jest popularnym mięsem. Jednak dziczyzna to bardzo dobre, zdrowe mięso- chude i smaczne. Niektórzy mają dojście do dobrej dziczyzny dlatego dzielę się tym, najprostszym przepisem. W dodatku można go wykorzystać do przygotowania wołowiny.

  1. Przygotuj marynatę: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, rozmaryn, czosnek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, dużo cebuli.
  2. Mięso zamarynować przez minimum 12 godzin.
  3. Mięso obsmażyć z każdej strony.
  4. Kiedy się zarumieni zalać letnią wodą, aż mięso będzie przykryte.
  5. Mięso gotować na bardzo małym ogniu przez 3-4 godziny aż zmięknie. Gotowanie można rozłożyć na raty. Po zagotowaniu dolać marynatę, a pod koniec gotowania dodać warzywa- u mnie była to mieszanka włoska (cukinia, brokuły, papryka) ale może być to klasyczna włoszczyzna- świeża lub mrożona.

Wszystkich przepisów nie jestem w stanie na raz wrzucić, ale mam nadzieję, że te powyżej będą przydatne. Pamiętaj, że możesz zawsze zapytać o jakieś danie.

Jadłospis odc 11 można łatwo dopasować do swoich potrzeb żonglując ilościami składników dań. Jadłospis dostępny jest również w wersji pliku do pobrania- tutaj, który można wydrukować lub edytować i tworzyć swoje wersje. Poprzednie jadłospisy znajdziesz w zakładce Jadłospisy.

Nowością w tym menu jest lista zakupów. Lista zakupów została przygotowana dla dwóch osób, na każdy tydzień osobno. Na liście nie uwzględniałam produktów, które powinnaś mieć z poprzedniego tygodnia. Listę możesz pobrać  tutaj i edytować wg swoich potrzeb. 

Moje obecne założenia:

  • dieta bezglutenowa ze względu na IBS (zespół jelita wrażliwego)
  • unikam produktów, które źle na mnie działają, ale nie eliminuję ich całkowicie
  • rotacja węglowodanami

Jeśli podoba Ci się opis jakiegoś dania i ciekawi Cię jak je przygotować- zostaw komentarz, a opiszę lub stworzę wpis z przepisem.

Zapraszam też do obserwowania mojego Instagrama- wrzucam tam na bieżąco inspiracje posiłków oraz filmiki z treningów.

Dania z jadłospisu

 20161020_213054
 20161019_222834
 20161030_115930
 20161030_114452
 20161025_213108
 20161027_101615
 20161027_132823
 20161029_200354
 20161030_094207
 img_20161029_114502
 20161027_154501
 20161025_211444

Comments(6)

  • 31 października 2016, 13:06  Odpowiedz

    Wygląda apetycznie. Z czym walczysz, bo jestem nie w temacie :)?

  • 31 października 2016, 22:49  Odpowiedz

    Stara się układać menu a cały tydzień i bardzo ułatwia to wiele rzeczy- organizację, zakupy, budżet. Znalazłam tu kilka ciekawych pomysłów, a zacznę od nutelli 🙂

    • Paula
      31 października 2016, 23:00

      Ja menu układam dokładnie zazwyczaj dzień wcześniej- mam miejsce na dopasowanie do swojego smaka z danego dnia. Ale rama na cały tydzień to podstawa- skończyło się jeżdżenie do sklepu po uzupełnienie zapasów. 🙂

      Nutella jest przeeeeppyyszna 😀

  • 2 listopada 2016, 08:05  Odpowiedz

    Sama robię fit nutellę na bazie kaszy jaglanej i też gorąco polecam! 🙂

    • Paula
      2 listopada 2016, 19:39

      Przepisu na bazie kaszy jaglanej nie znam- podziel się 🙂

Leave a Comment