Rezygnacja z chleba jest zazwyczaj jednym z pierwszym kroków podczas odchudzania. Jednak przygotowując dobrej jakości chleb nie musimy z niego rezygnować.

Na szczęście mamy duży wybór chlebów bezglutenowych. Nie oszukujmy się, nie smakują one jak codzienny chleb pszenny.  Co nie oznacza, że są gorsze. Moim ulubionym nadal pozostaje  chleb gryczany. Jednak ta propozycja też trafiła w moje gusta. Chleb jest delikatny, mokry i pięknie się prezentuje. Wczoraj Pan P. powiedział, że wyszedł mi bardzo dobry chleb. A wiecie jak mężczyźni podchodzą do bezglutenowych wynalazków?? Skoro więc usłyszałam taki komplement to znaczy, że chleb musi być na prawdę dobry. A do tego jest oczywiście mega prosty w przygotowaniu.

Składniki na chleb z kaszą jaglaną

na 1 keksówkę

  • 50 gram kaszy jaglanej
  • szklanka mąki z brązowego ryżu
  • 8 łyżek siemienia lnianego mielonego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
chleb
  1. Kaszę przepłukać i ugotować zgodnie z instrukcją. Po wchłonięciu wody, zostawić chwilę do ostygnięcia.
  2. Ciepłą kaszę wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na godzinę pod przykryciem.
  3. Przełożyć do keksówki.  Jeśli używasz klasycznej keksówki, wyłóż ją papierem lub wysmaruj tłuszczem. W przypadku silikonowej keksówki nie jest to konieczne. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 60 minut.
  4. Nie wyjmować z keksówki przez ok. 10 godzin. Dzięki temu chleb się nie rozpada.

Aby chleb lepiej się prezentował posypałam go czarnuszką, która bardzo pasuje do chleba oraz ponacinałam go w kilku miejscach.