Niezbędny do zrobienia domowego czerwonego barszczu ale też niedoceniony suplement sportowy i dietetyczny- zakwas buraczany.


Jeśli jeszcze nie piłaś nigdy soku z kiszonych buraków to okres przedświąteczny jest świetną okazją, żeby spróbować. Możesz przygotować niepowtarzalny czerwony barszcz a przy okazji spróbować tego nietypowego soku. Jakie są jego właściwości?

  1. działa dobroczynnie na Twoje jelita- w wyniku kiszenia powstaje dobroczynny kwas mlekowy, który jest probiotykiem
  2. udowodniono, że obniża za wysokie ciśnienie,
  3. dostarcza witaminy i mikroelementy obecne w burakach, m.in. wit. A, C, B, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, błonnik
  4. proces kwaszenia zmniejsza zawartość cukru, dzięki czemu napój nie jest tak kaloryczny,
  5. kwas mlekowy z błonnikiem działają pobudzająco na pracę jelit,
  6. azotany zawarte w burakach zwiększają wydolność organizmu i świetnie nadają się jako przedtreningówka,
  7. azotany zwiększają ukrwienie mięśni w trakcie treningu dając efekt, tzw. pompy mięśniowej,

Jak widzisz picie soku z buraków może przynieść wiele korzyści. W dodatku jego wykonanie jest bardzo proste.

Przepis

Składniki:

  • 0,5 kg obranych i pokrojonych w grubą kostkę buraków
  • 0,5 l przegotowanej wody
  • pół łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku rozgniecione
  • mały kawałek korzenia chrzanu
  • mały kawałek imbiru
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, koper, kolendra, kminek

opcjonalnie do przyspieszenia procesu kiszenia: kromka razowego chleba na zakwasie, woda z kiszonych warzyw (ogórków, buraków itp.), starter do kiszenia

Przygotowanie

Podgrzej delikatnie wodę aby rozpuścić w niej sól.

Na dno wyparzonego naczynia połóż wszystkie przyprawy. Następnie wrzuć buraki. Buraki zalej ochłodzoną solanką. Buraki powinny być całkowite przykryte solanką. Naczynie przykryj ale nie zakrywaj całkowicie. Odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce. Codziennie zbieraj powstałą pianę. Jeśli do kiszenia używasz chleba, wyłów go po 3 dniach. Po 5 dniach zakwas jest gotowy!

Jak widzisz przygotowanie zakwasu jest bardzo proste. Można używać mniejszej ilości przypraw i zostawić jedynie czosnek i liście laurowe oraz oczywiście sól.