Jak i kiedy kupować warzywa i owoce

Home / Odżywianie / Jak i kiedy kupować warzywa i owoce
warzywa
Spread the love

Zaczyna się ukochany przeze mnie okres. Jak każda kobieta uwielbiam zakupy (nawet zawodowo się tym zajmuję). Ale nie muszę kupować ubrań, butów czy torebek. Kiedy zaczyna się wiosna, swoją zakupową pasję realizuję w pobliskim warzywniaku. Ale warzywa i owoce też trzeba umieć kupować.

 


Dzisiaj podzielę się z Wami zasadami, którymi kieruję się przy zakupie warzyw i owoców.  O tym, ze warzywa i owoce trzeba jeść wie każdy. Tego, że są zdrowe nie trzeba tłumaczyć. Warzywa i owoce są dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika i antyoksydantów. Są najlepszą formą suplementów.  Są też dla nas źródłem węglowodanów w diecie.

Przede wszystkim powinniśmy starać się kupować jak najświeższe warzywa i spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Niestety większość witamin jest dość nietrwała. Warzywa i owoce tracą zawartość witamin w procesie przechowywania oraz przygotowywania.  Informacje o tym, ile witamin zostaje utraconych jest ogromna. Skoro jemy je dla zdrowia i dbamy o to, by zapewnić sobie jak najwięcej związków odżywczych to watro kupować je  i przygotowywać w przemyślany sposób, aby straty były jak najmniejsze.

Dlatego  kupując warzywa i owoce warto kupować te sztuki, które są jędrne i nie są przejrzałe.  W okresie zimowym warto sięgać po mrożonki. Warzywa i owoce do mrożonek zbierane są w szczycie sezonu i tracą podczas procesu mrożenia niewiele składników odżywczych. Podobnie sytuacja wygląda z warzywami z puszki. Tutaj problemem są jedynie substancje z materiałów którymi pokryte są puszki (bisfenolem A), które mogą przenikać do przechowywanych w nich warzyw czy owoców, a którego bezpieczeństwo nadal jest badane. Nie zapominajmy o zalewach, które zazwyczaj zawierają cukier. Produkty z mrożonek czy puszek należy przygotowywać jak najszybciej- bez długiego gotowania. Poza pomidorami, które w formie przetworzonej zawierają więcej likopenu niż na surowo, lepiej dla nas aby warzywa i owoce jeść w formie jak najmniej przetworzonej. Jednak jeśli mamy problemy z jelitami musimy obserwować swoje reakcje. Nie na wszystko będziemy mogli sobie pozwolić, a niektóre warzywa będą lepiej przyswajane ugotowane czy uduszone.

Eko czy nie eko?

Czy warto kupować ekologiczne warzywa i owoce? Zależy to od tego, co powoduje że chcesz kupić właśnie takie. Argument który przemawia do mnie najmocniej to wspieranie lokalnej gospodarki oraz rolnictwa. Mój dziadek był sadownikiem i przez to doceniam produkty pochodzące od lokalnych dostawców. Nie przemawia do mnie za to argument o większej zawartości witamin i minerałów. Badania dowodzą, że rzeczywiście eko warzywa i owoce mogą mieć wyższą zawartość antyoksydantów. Pytanie czy wartości te są adekwatne do różnicy w cenie? Osobiście wolę zjeść dwa  zwykłe jabłka niż jedno eko- mam na myśli certyfikowane produkty. Innym powodem, dla których chcemy kupować ekologiczne produkty jest zawartość pestycydów. Jednak prawidłowo użyte pestycydy powinny być niewykrywalne w momencie zbioru owoców i potwierdzają to badania. Wg badań przeprowadzonych w Polsce w 2014 roku sytuacja nie wygląda tragicznie. Z 317 próbek w 38,2% owoców i 16,3% warzy3w w ogóle wykryto zawartość pestycydów. Przekroczenia norm zanotowano jedynie w dwóch próbkach! Najbardziej zanieczyszczony był agrest (100%) i jabłka (71%).  Aby mieć większe szanse na zakup świeżych warzyw i owoców, które nie były napędzane do szybszego wzrostu warto kupować je, kiedy jest na nie sezon. Produkty importowane wg badań zawierają więcej pestycydów. Generalnie im krótsza droga do naszych domów tym lepiej.

W różnych źródłach natknąć się można na raport Enviromental Working Group podający listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców oraz tych najbardziej czystych. Na liście „Parszywej 12-tki” znajdują się owoce i warzywa, które kumulują najwięcej pestycydów. Są to: jabłka, importowane winogrona, czereśnie, nektarynki, brzoskwinie, gruszki, truskawki, maliny, ziemniaki, papryka, seler, szpinak. Oczywiście nie są to badania prowadzone w polskich warunkach jednak dla naszego bezpieczeństwa warto kupować te produkty z pewnych źródeł, ekologiczne lub ograniczać częstotliwość ich spożywania.

Bezpiecznie i bez ograniczeń możemy za to zjadać: banany, kiwi, ananasy, mango, papaję, awokado, szparagi, brokuły, kalafior, cebulę, kukurydzę i groszek. Te warzywa i owoce ze względu na swoje właściwości posiadają najmniej niebezpiecznych związków. Nie musimy więc przepłacać kupując je w wersji eko.

Jakie warzywa i owoce wybierać? Dobrą podpowiedzią jest sięganie po kolory. Kolorowe warzywa i owoce nie tylko dadzą Ci urozmaicenie i sprawią, że dania będą bardziej atrakcyjne, ale też zapewnią większą różnorodność dostarczanych składników odżywczych.

Podsumowując:

  1. Jedz różnorodnie i kolorowo
  2. Myj warzywa i owoce
  3. Zdejmuj wierzchnie liście- to na nich kumuluje się największa ilość warzyw i owoców
  4. Obieraj warzywa i owoce- zwłaszcza te z „Parszywej 12-tki”
  5. Kupuj sezonowe warzywa i owoce – pomoże Ci w tym kalendarz sezonów, który znajdziesz poniżej
  6. Zimą korzystaj z mrożonek i przetworów
  7. Nie przesadzaj z ilością warzyw i owoców z puszki
  8. Przygotuj przetwory w szczycie sezonu